Στην ικανοποίηση ενός από τα κύρια αιτήματα της βιομηχανίας για τη δυνατότητα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) μέσα από τη χρήση των τεχνολογιών των ΑΠΕ, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ενεργειακές κοινότητες

Το υπουργείο, λένε οι ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα του virtual net metering υπό την προϋπόθεση οι βιομηχανίες να συγκροτούν ενεργειακές κοινότητες.

Πηγές αναφέρουν πως πολλές βιομηχανίες κινούνται στη συγκρότηση ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε από κοινού να αναπτύσσουν φωτοβολταϊκά πάρκα και να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται για να καταναλώνουν μέσα από τη δυνατότητα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Προς αυτήν την κατεύθυνση της διευκόλυνσης των έργων ΑΠΕ, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχωρούν και στη χορήγηση οικονομικών κινήτρων τόσο σε μη οργανωμένους βιομηχανικούς χώρους όσο και σε επιχειρηματικά και βιομηχανικά πάρκα. Σχετικοί πόροι θα αναζητηθούν από το ΕΣΠΑ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Άλλες ρυθμίσεις

Όπως έγραψε ο ΟΤ το Σάββατο 14 Μαρτίου οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ζήτησαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή 13 του μηνός με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο σειρά ρυθμίσεων και για άλλα θέματα των ΑΠΕ με σκοπό την αξιοποίηση ιδίως της ηλιακής ηλεκτροπαραγωγής για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Τα κυβερνητικά στελέχη δεσμεύτηκαν για τη δρομολόγηση ρυθμίσεων όπως για τον περιορισμό της ιδιοκατανάλωσης στην αυτοπαραγωγή κάτω από το 80% αλλά και για την αύξηση της χωρητικότητας των μπαταριών που χρησιμοποιούν για την αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας.

Πηγή: b2green.gr